Автор: Сиймур Хърш, seymourhersh.substack.comАдминистрацията на Байдън взриви тръбопроводите, но този акт

...
Автор: Сиймур Хърш, seymourhersh.substack.comАдминистрацията на Байдън взриви тръбопроводите, но този акт
Коментари Харесай

Сиймур Хърш: Според ЦРУ Байдън взриви Северен поток, за да удари Германия, а не да притиска Путин

Автор: Сиймур Хърш, seymourhersh.substack.com

Администрацията на Байдън взриви тръбопроводите, само че този акт имаше малко общо със спечелването или прекъсването на войната в Украйна. Той беше резултат от опасенията на Белия дом, че Германия ще се разколебае и ще включи потока на съветския газ, както и че Германия, а по-късно и НАТО, по стопански аргументи ще попаднат под въздействието на Русия и нейните евтини естествени запаси. И по този начин пристигна и най-големият боязън – че Америка ще загуби дългогодишното си състезание в Западна Европа.

Снимка, направена от датските военни, демонстрира приключването на газ от взривените тръбопроводи на „ Северен поток “, и създадените от него мехурчета на повърхността на Балтийско море на 30 септември 2022 година. Снимка на Шведската брегова защита.

Една година неистини за Северен поток

Не знам доста за тайните интервенции на Централно разузнавателно управление на САЩ – никой външен човек не може да знае – само че разбирам, че главният съставен елемент на всички сполучливи задачи е цялостното отказване. Американските мъже и дами, които се придвижваха под прикритие в и от Норвегия през месеците, нужни за обмисляне и осъществяване на разрушаването на три от четирите тръбопровода на „ Северен поток “ в Балтийско море преди година, не оставиха никакви следи – нито намек за съществуването на екипа, с изключение на триумфа на задачата си.

Отричането беше от първостепенно значение за президента Джо Байдън и съветниците му по външната политика. Никаква основна информация за задачата не е записана на компютър, а е напечатана на пишеща машина „ Роял “ или може би „ Смит Корона “, в един или два екземпляра, като че ли интернет и останалата част от онлайн света към момента не бяха изобретени. Белият дом е изолиран от протичащото се край Осло. Различните отчети и настоящи данни от терена се дават персонално на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Бил Бърнс, който е единствената връзка сред планиращият екип и президента, дал позволение за осъществяване на задачата на 26 септември 2022 година. След приключването на интервенцията машинописните документи и копията са унищожени, като по този метод не са останали никакви физически следи – никакви доказателства, които по-късно да бъдат изровени от специфичен прокурор или президентски историк. Това може да се назова съвършеното закононарушение.

В потока на информация сред изпълнителите на задачата и президента Байдън има празнина по отношение на това за какво е наредил унищожаването на тръбопроводите, което е наредил.

Първоначалният ми репортаж от 5200 думи, оповестен при започване на февруари, приключи загадъчно, с откъс от чиновник, осведомен с задачата, който ми сподели: „ Това беше прелестна история за прикритие. Единственият минус беше решението това да се направи. “

В годишнината от детонациите върша първия доклад за този минус и това няма да се хареса на президента Байдън и неговия екип по национална сигурност.

Първоначалният ми материал провокира неизбежна сензация, само че огромните медии акцентираха на опроверженията на Белия дом и си послужиха със остарял номер – моето позоваване на неназован източник – и се причислиха към администрацията в опровергаването на концепцията, че Джо Байдън въобще би могъл да има нещо общо с сходна офанзива. Тук би трябвало да отбележа, че в своята кариера съм спечелил безусловно десетки награди за публикации в „ Ню Йорк Таймс “и „ Ню Йоркър “, които не са се позовавали на нито един посочен източник. През миналата година бяхме очевидци на поредност от противоположни вестникарски истории без посочени източници от първа ръка, в които се твърди, че украинска дисидентска група е направила офанзивата с техничната водолазна интервенция в Балтийско море, благодарение на 49-метрова яхта чартърен с името „ Андромеда “.

Сега към този момент мога да пиша за необяснимия минус, посочен от неназования чиновник. Той още веднъж стига до класическия въпрос за това какво съставлява Централното разследващо ръководство: въпрос, издигнат от Ричард Хелмс, който оглавяваше Агенцията през бурните години на Виетнамската война и тайното шпиониране на американски жители от Централно разузнавателно управление на САЩ, подредено от президента Линдън Джонсън и поддържано от Ричард Никсън. През декември 1974 година разгласих в „ Таймс “ разобличаване за това шпиониране, което докара до невиждани чувания в Сената за ролята на Агенцията в несполучливите опити, позволени от президента Джон Ф. Кенеди, за убийството на кубинския водач Фидел Кастро. Хелмс съобщи пред сенаторите, че въпросът е дали той в качеството си на шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ е работил за Конституцията или за Короната в лицето на президентите Джонсън и Никсън. Църковният комитет остави въпроса забранен, само че Хелмс даде да се разбере, че той и неговата Агенция са работили за най-висшия човек в Белия дом.

Да се върнем към газопровода „ Северен поток “: значимо е да се разбере, че когато на 26 септември предходната година Джо Байдън подреди да бъдат взривени газопроводите „ Северен поток “, по тях не течеше съветски газ за Германия. От 2011 година „ Северен поток 1 “ доставяше големи количества на ниска цена природен газ на Германия и спомагаше за укрепването на статута ѝ на индустриален и индустриален исполин. Но той беше спрян от Путин в края на август 2022 година, защото войната в Украйна беше в патова обстановка, в най-хубавия случай. „ Сверен поток “ беше приключен през септември 2021 година, само че два дни преди нахлуването на Русия в Украйна беше блокиран за доставка на газ от немското държавно управление, ръководено от канцлера Олаф Шолц.

Предвид големите ресурси на Русия от природен газ и нефт, американските президенти от Джон Кенеди насам са внимавали за евентуалното потребление на тези естествени запаси за политически цели. Тази позиция остава преобладаваща при Байдън и неговите ястребови съветници по външна политика – държавния секретар Антъни Блинкен, съветника по националната сигурност Джейк Съливан и Виктория Нюланд, която в този момент играе заместител на Блинкен.

Съливан привиква поредност от срещи на високо ниво по националната сигурност в края на 2021 година, когато Русия усилваше войските си по границата с Украйна, а нашествието ѝ се смяташе за съвсем неизбежна. Групата, която включва и представители на Централно разузнавателно управление на САЩ, е призована да предложи деяние, което да послужи като възпиращ фактор за Путин. Мисията за заличаване на тръбопроводите е стимулирана от решимостта на Белия дом да поддържа украинския президент Володимир Зеленски. Целта на Съливан наподобява ясна. „ Политиката на Белия дом беше да възпре Русия от нахлуване “, сподели ми служителят. „ Предизвикателството, което бе отправено към разследващата общественост, беше да измисли метод, който да има достатъчните сили да направи това и да даде мощна поръчка за американските благоприятни условия. “

Най-големите тръбопроводи от Русия за Европа

Сега знам това, което не знаех тогава – същинската причина, заради която администрацията на Байдън „ повдигна въпроса за премахването на газопровода „ Сверен поток “. Служителят неотдавна ми изясни, че по това време Русия е доставяла газ и нефт по целия свят посредством повече от дузина тръбопроводи, само че „ Северен поток “ 1 и 2 са минавали непосредствено от Русия през Балтийско море за Германия.

„ Администрацията сложи непосредствено „ Северен поток “ на масата, тъй като той беше единственият, до който можехме да получим достъп и щеше да е допустимо да се отхвърля “, сподели служителят. „ Решихме казуса в границите на няколко седмици – до началото на януари – и казахме на Белия дом. Очакването ни беше, че президентът ще употребява опасността против „ Северен поток “ като възпиращ фактор, с цел да избегне войната.

За тайната група за обмисляне на Агенцията не е изненада, когато на 27 януари 2022 година сигурната и самоуверена Нюланд, тогава заместник-държавен секретар по политическите въпроси, изрично предизвести Путин, че в случай че нахлуе в Украйна, както явно планираше, „ по един или различен метод ‚Северен поток 2 “ няма да се реализира “. Тази имитация притегли голямо внимание, само че не и думите, предшестващи опасността. Официалната стенограма на Държавния департамент демонстрира, че нейната запаха е предшествана от думите ѝ, че във връзка с газопровода „ продължаваме да водим доста мощни и ясни диалози с нашите немски съдружници “.

На въпроса на кореспондент по какъв начин може да твърди сигурно, че германците ще се съгласят, „ защото това, което германците са споделили обществено, не съответствува с това, което Вие казвате “, Нюланд дава отговор изумително двусмислено: „ Бих споделила, че би трябвало да се върнете и да прочетете документа, който подписахме през юли [2021 г.], и в който доста ясно се показват последствията за газопровода, в случай че има по-нататъшна експанзия на Русия против Украйна. “ Но в този документ, с който бяха осведомени публицистите, не се показват нито закани, нито последствия, съгласно известия в „ Таймс “, ‚Вашингтон Поуст “ и „ Ройтерс “. По време на това съглашение, на 21 юли 2021 година, Байдън съобщи пред пресата, че защото 99% от газопровода е приключен, концепцията, че нещо ще бъде казано или направено, с цел да бъде спрян, е невъзможна “. По това време републиканците, водени от сенатор Тед Круз от Тексас, показаха решението на Байдън да позволи съветския газ да тече като „ геополитическа победа за поколенията “ на Путин и „ злополука “ за Съединените щати и техните съдружници.

Но две седмици след изказването на Нюланд, на 7 февруари 2022 година, на взаимна конференция на Белия дом с гостуващия Шолц, Байдън даде сигнал, че е трансформирал мнението си и се причислява към Нюланд и други също толкоз ястребски насторени външнополитически помощници в диалозите за прекъсване на газопровода. „ Ако Русия нахлуе – което значи още веднъж танкове и войски да пресекат границата на Украйна – към този момент няма да има Северен поток 2 “, сподели той. „ Ние ще сложим завършек на този план. “ Запитан по какъв начин би могъл да го направи, откакто газопроводът е под контрола на Германия, той отговори: „ Ще го създадем, давам обещание ви, че ще успеем да го създадем. “

 

Попитан същия въпрос, Шолц отговори: „ Ние действаме дружно. Абсолютно единни сме и няма да подхващаме разнообразни стъпки. Ще вършим едни и същи стъпки, които ще бъдат доста, доста сложни за Русия и те би трябвало да го схванат. “ Тогава, а и в този момент, някои членове на екипа на Централно разузнавателно управление на САЩ считат, че немският водач е бил изцяло наясно с подготвяното скрито обмисляне за заличаване на газопроводите.

Към този миг екипът на Централно разузнавателно управление на САЩ е осъществил нужните контакти в Норвегия, чиито военноморски сили и специфични елементи имат дълга история на шерване на задължението да прикриват на Агенцията. Норвежките моряци и патрулните лодки клас „ Nasty “ са помогнали на контрабандата на американски диверсанти в Северен Виетнам при започване на 60-те години на предишния век, по времето, когато Америка и при администрацията на Кенеди, и на Джонсън води необявена американска война там. С помощ от Норвегия Централно разузнавателно управление на САЩ си е свършило работата и е намерило метод да направи това, което Белият дом на Байдън е желал да бъде направено на тръбопроводите.

По това време предизвикването пред разследващата общественост е създаването на проект, който да бъде задоволително мощен, с цел да възпре Путин от нахлуване против Украйна. Служителят ми сподели: „ Ние го направихме. Намерихме най-хубавото възпиращо средство, поради икономическото му влияние върху Русия. И Путин го направи, макар опасността. “ На двамата специалисти – дълбоководни водолази от Военноморски сили на Съединени американски щати, наети за задачата – са нужни месеци на изследване и тренировки в бурните води на Балтийско море, преди тя да бъде приета за сполучлива. Отличните норвежки моряци намират точното място за слагане на бомбите, които щяха да взривят тръбопроводите. Високопоставени чиновници на Швеция и Дания, които към момента упорстват, че не са имали визия какво се случва в общите им териториални води, си затварят очите за дейностите на американските и норвежките оперативни служащи. Американският екип от водолази и спомагателен личен състав от кораба-майка на задачата – норвежки миночистач – мъчно би могъл да се скрие, до момента в който водолазите си свършат работата. Екипът щеше да научи едвам след гърмежа, че „ Северен поток “ е бил спрян със 750 благи природен газ в него.

Това, което не знаех тогава, само че неотдавна ми беше казано, е че след изключителната обществена закана на Байдън да взриви „ Северен поток 2 “, до момента в който Шолц стоеше до него, групата за обмисляне на Централно разузнавателно управление на САЩ е била известена от Белия дом, че няма да има незабавна офанзива против двата газопровода, само че групата би трябвало да провежда залагането на нужните бомби и да бъде подготвена да ги задейства „ при поискване “, след началото на войната. Малката група за обмисляне, която работи в Осло по плана дружно с Кралския норвежки флот и специфичните служби, оповестява: „ Именно тогава разбрахме, че офанзивата на тръбопроводите не е възпираща, тъй като с напредването на войната по този начин и не получихме команда. “

След заповедта на Байдън за задействане на взривните устройства, сложени на тръбопроводите, за нейното реализиране е нужен къс полет с норвежки изтребител и стартиране на авансово модифицирано сонарно устройство на точното място в Балтийско море. По това време групата на Централно разузнавателно управление на САЩ от дълго време е разпусната. По същото време, сподели ми служителят, „ Разбрахме, че разрушаването на двата съветски газопровода не е обвързвано с войната в Украйна “ – Путин е в развой на анексиране на четирите украински области, които искаше – „ а е част от неоконсервативен политически проект да не се разреши на Шолц и Германия да се разколебаят, когато пристигна зимата и краката им измръзнат, и да отворят затворения „ Северен поток 2 “. Опасенията на Белия дом бяха, че Путин ще вземе Германия под надзор, а по-късно ще вземе и Полша. “

Белият дом не сподели нищо, до момента в който светът се чудеше кой е направил саботажа. „ Така президентът нанесе удар върху стопанската система на Германия и Западна Европа “, сподели ми служителят. „ Той можеше да го направи през юни и да каже на Путин: Казахме ви какво ще създадем. “ Според него мълчанието и отричането на Белия дом са били „ изменничество по отношение на това, което правехме. Ако ще го вършиме, да бяхте го създали когато щеше да има значение. “

Ръководството на екипа на Централно разузнавателно управление на САЩ е разглеждало подвеждащите инструкции на Байдън за заповедта му за заличаване на тръбопроводите, сподели ми служителят, „ като предприемане на стратегическа стъпка към Трета международна война. Какво щеше да стане, в случай че Русия беше дала отговор с думите: Ти взриви нашите тръбопроводи и аз ще взривя вашите тръбопроводи и информационни кабели. За Путин „ Северен поток “ не беше стратегически въпрос, беше стопански. Той искаше да продава газ. Той към този момент беше изгубил газопроводите си “, когато „ Северен поток “ 1 и 2 бяха спрени преди началото на войната в Украйна.

В рамките на няколко дни след гърмежите публични лица в Дания и Швеция оповестиха, че ще проведат следствие. Два месеца по-късно те оповестиха, че в действителност е имало детонация и обявиха, че ще има спомагателни следствия. Досега такива не са стартирани. Германското държавно управление организира следствие, само че разгласи, че огромна част от заключенията му ще бъдат засекретени. Миналата зима немските управляващи отпуснаха 286 милиарда $ под формата на дотации за огромни корпорации и притежатели на жилища, които бяха изправени пред по-високи сметки за сила, с цел да ръководят бизнеса си и да отопляват домовете си. Последиците и до през днешния ден към момента се усещат, а в Европа се чака по-студена зима. Президентът Байдън изчака четири дни, преди да назова взривяването на газопровода „ тенденциозен акт на бойкот “. Той съобщи: „ в този момент руснаците популяризират дезинформация за това “. Съливан, който водеше срещите, довели до предлагането за скрито заличаване на тръбопроводите, беше запитан на последвала конференция дали администрацията на Байдън „ в този момент счита, че Русия евентуално е виновна за акта на бойкот? “

Отговорът на Съливан, безспорно отигран, беше: „ Ами, първо Русия направи това, което постоянно прави, когато е виновна за нещо, а точно да насочва обвинявания, че в действителност някой различен го е направил. Виждали сме това неведнъж във времето. Но президентът също по този начин беше явен през днешния ден, че има още работа по следствието, преди държавното управление на Съединените щати да е готово да извърши приписване на виновност за този случай. Ще продължим да работим с нашите съдружници и сътрудници, с цел да съберем всички обстоятелства, и по-късно ще се определим накъде да продължим. “

Не можах да открия идващ случай, когато Съливан да е бил питан от някого в американската преса дали към този момент „ се е определил “. Не можах да намеря и никакви доказателства, че Съливан или президента са били питани от този момент за определянето си накъде да продължат.

Също по този начин няма доказателства, че президентът е изискал от американската разследваща общественост да организира огромно, включващо всички източници, следствие на бомбения атентат на тръбопровода. Подобни претенции са известни като „ Задачи “ („ Taskings “) и на тях се гледа съществено от държавното управление.

Всичко това изяснява за какво един обикновен въпрос, който зададох към месец след атентата на човек с дълготраен стаж в американското разузнаване, ме докара до истина, която наподобява никой в Америка и в Германия не желае да разбере. Моят въпрос беше елементарен: Кой го направи?

Администрацията на Байдън взриви тръбопроводите, само че този акт имаше малко общо със спечелването или прекъсването на войната в Украйна. Той беше резултат от опасенията на Белия дом, че Германия ще се разколебае и ще включи потока на съветския газ, както и че Германия, а по-късно и НАТО, по стопански аргументи ще попаднат под въздействието на Русия и нейните евтини естествени запаси. И по този начин пристигна и най-големият боязън – че Америка ще загуби дългогодишното си състезание в Западна Европа.

 

Инфо: seymourhersh.substack.com

Превод за " Гласове " Екатерина Грънчарова

 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР